Mariánské Lázně
I v tomto školním roce 2023/2024 budeme pokračovat směrem ke zdravější výživě dětí. Strava je vybírána tak, aby v ní byly zastoupeny všechny důležité složky potravy. Respektujeme individuální požadavky na skladbu stravy pro děti s různými typy alergií – stanovený jídelníček vhodně upravujeme.
Cena stravného nám dovoluje řadit do jídelníčku stále více potravin, které splňují nutriční hodnotu, nové trendy ve výživě dětí, ale i plnění spotřebního koše mateřské školy. Zavedením zdravé výživy se ovšem také potýkáme s neznalostí dětí daných pokrmů, které ve většině případů neznají ani z rodiny. A proto je naším cílem děti pozitivně motivovat na ochutnání těchto nových a zdravějších jídel.
Suroviny, které vkládáme
stále více do našeho jídelníčku ve formě pomazánek, zavářek
do polévky a hlavních jídel:
- pohanka (pohankové vločky),
cous-cous, jáhly
- cizrna, fazole, hrách
- celozrnné
pečivo
- sójové výrobky (šunka, granulát, nudličky)
-
červená rýže
- ryby (losos, tilápie, mahi-mahi, treska,
platýz, žralok)
- kukuřičná strouhanka
Nově používáme při
zahušťování polévek, omáček a k výrobě pomazánek i
cizrnovou a čočkovou mouku
- více zeleniny a zeleninových
salátů, ovoce
- veškeré podávané nápoje jsou bez
konzervantů a umělých barviv
Suroviny a formy vaření, od
kterých upouštíme:
- uzeniny (v jídelníčku se vyskytují
max. 2x měsíčně)
- smažená jídla – maximálně 2x měsíčně
- strouhanku z pšeničného pečiva nahrazujeme i
kukuřičnou strouhankou
I přes stále větší požadavky na zdravou výživou dětí nemáme to srdce odmítnout jim oblíbená jídla, jako jsou: buchtičky se šódo, lívance, šišky s mákem, rajská omáčka .
Věříme, že i přes
všechna úskalí zdravé výživy si děti pochutnají a zároveň
se zlepší stravovací návyky naší nejmladší generace. Nové
návrhy a nápady, jak ještě vylepšit stravování Vašich dětí,
můžete sdělit přímo v kuchyni MŠ.
Děkujeme za spolupráci.